Anasayfa / Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı - Seviye 3
Otomotiv sac ve gövde kaynakçısı (Seviye 3, Rev. 03) Ulusal Yeterliliği kapsamında gerçekleştirilecek belgelendirme faaliyetlerini kapsar. Belgelendirme kapsamında , mesleklerinin tüm zorunlu ve seçmeli yeterlilik birimleri yer almaktadır.
A1: Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
B1:Elektrotla Ark Kaynağı (111)
B2:Tungsten Asal Gaz Kaynağı (TIG Kaynağı)-Alüminyum (141)
B5:Tel Elektrotla Metal-Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı) (131)
B6:Tel Elektrotla Metal-Ark Asal Gaz Kaynağı (MAG Kaynağı) (135)
B9:Tungsten Asal Gaz Ark Kaynağı (TIG Kaynağı) (141)
B14:Oksi-Asetilen Kaynağı (311)
Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı (Seviye 3, Rev. 03) Ulusal Yeterliliği 09UMS0019-3 Ulusal meslek standardı.
Başvuru için asgari şart, 18 yaşını doldurmuş olmaktır.
NOT 1: Birim birleştirme başvurularında, 1., 2. Ve 3. Maddelere ek olarak, başarılı olunan yeterlilik birimi / sınavları gösterir belgeler,
NOT 2: Yeniden belgelendirme başvurularında gereken ek belgeler için BELGEMOD 'tan bilgi alınız.
Sınavlar, yazılı ve performans (uygulama) olmak üzere 2 aşamalı olarak gerçekleştirilir. Aday, her iki sınavda da başarılı olması durumunda başarılı kabul edilir. Belge almaya hak kazanamayan adaylara, talep etmeleri durumunda, başarılı oldukları birimlerle ilgili Birim Başarı Belgesi verilir.
A1:10 ,B1:10,B2:10, B6:10,B5:10 B9:10 B14:10 adet 4 seçenekli çoktan seçmeli test ve boşluk doldurma sorularını içerir. Geçme notu 50 puandır. Yazılı Sınav Soruları, Otomotiv sac ve gövde kaynakçısı (Seviye 3, Rev. 02)soru bankasında yer alan sınav soruları arasından seçilir. Yazılı sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde doğru cevapların sayısı göz önünde tutulmaktadır; yanlış cevaplar sonucu etkilemez.
Sınav süresi her birim için 30 dakikadır. Geçme notu 80 puandır.Performans sınavları, adayların, kendilerine verilen projedeki Otomotiv sac ve gövde kaynak uygulamalarını gerçekleştirmeleri sırasında Otomotiv sac ve gövde kaynakçısı (Seviye 3, Rev. 02) Performans Sınavı Kontrol Listeleri üzerinden değerlendirilmesi şeklinde yapılır. Performans sınavlarında, kontrol listelerindeki puanlara göre değerlendirme yapılır.
Adayın herhangi bir sınavdan başarısız olması halinde, İşsizlik sigorta fonu teşvikinden yararlanıyorsa 2, yararlanmıyorsa 1 kere ücretsiz sınav hakkı vardır; aday bu hakkını, ilk girdiği sınav tarihini takip eden 1 yıl içerisinde kullanmak zorundadır. Bunun dışında, aday başarısız olduğu sınavlara dilediği kadar tekrar katılabilir; bu uygulama ücretsiz değildir. Adayın, ilk girdiği sınav tarihinden itibaren, 1 yıldan daha fazla ara vermesi durumunda, tüm birimlerden yeniden sınava girmesi gerekmektedir.
Değerlendiricinin aşağıdaki koşullardan en az bir tanesini sağlaması gerekmektedir.
Yukarıdaki özelliklerden en az birine sahip olan ve ölçme ve değerlendirme sürecinde görev alacak değerlendiricilere; sınav ve belgelendirme kuruluşları tarafından mesleki yeterlilik sistemi, kişinin görev alacağı ulusal yeterlilik(ler), ilgili uluslar arası/ulusal meslek standart(lar)ı, ölçmedeğerlendirme ve ölçme-değerlendirmede kalite güvencesi ve İSG konularında eğitim sağlanmalıdır.
TS EN ISO 9606-1/9606-2’de belirtildiği üzere belgenin geçerliliği seçilen metoda göre 2 yıl veya 3 yıl olarak değişmektedir.
Belge geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı TS EN ISO 9606-1/9606-2’de belirtildiği üzere aşağıda tanımlanan yöntemlerden biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;
Belge geçerlilik süresi içerisinde adaylar gözetime tabi tutulur. Adayın yeterliliği, TS EN ISO 9606-1/9606-2’de belirtilen yönteme göre her 6 ayda bir gözetime tabi tutulur. Gözetim sonucu performansı yeterli bulunmayan veya gözetimi belge sahiplerinden kaynaklanan nedenlerle yapılamayan belge sahiplerinin belgeleri askıya alınır. Belgesinin askıda olma nedeni ortadan kalkan belge sahiplerinin belgelerinin geçerliliği geçerlilik süresi sonuna kadar devam eder.
BELGEMOD, Karar Vericisinin kararı sonucu belge sahibi personelin belge kullanımlarını askıya alabilir.
Belgenin askıya alınma kararı Belgelendirme Müdürü tarafından adaya duyurulur, kararın belgelendirilen personele bildiriminden itibaren, belge ve logo kullanımını derhal durdurur. 15 (on beş) gün içerisinde belge ve eklerini BELGEMOD ‘a geri gönderir. İade edilmemesi durumunda öncelikle uyarılır. Eğer uyarı dikkate alınmazsa hukuki süreç başlatılabilir. Belgelendirilen personel belgesini, ekini ve sözleşmesini kaybettiğini beyan ediyorsa yayınlanmış kayıp ilanını ve bir dilekçe ile BELGEMOD ‘a bildirmesi istenir.
Belgelendirilen personel, belgenin askıya alınma nedenini 1 ay içerisinde ortadan kaldırdığını kanıtlaması (objektif delillerin BELGEMOD ‘a sunulması) durumunda Karar Verici kararıyla askıya alma işlemine son verilir. Belgenin askıdan indirildiğine dair yazı, belgeli personele e-mail yoluyla Belgelendirme Müdürü tarafından bildirilir.
Belgelendirilen personel, sözleşmesini feshetmek veya belgesini iptal ettirmek istediğinde BELGEMOD ‘a yazılı olarak başvurur. Talep doğrultusunda BELGEMOD Belgelendirme Müdürü tarafından inceleme yapılır. En geç 15 (on beş) gün içerisinde konu karara bağlanır. İlgili personele karar yazılı olarak bildirilir. Belgelendirilen personel, sözleşmeyle kendisine verilmiş her türlü belgeyi kararın tebliğ tarihinden en geç 15 (on beş) gün içerisinde BELGEMOD ‘a iade eder. Aynı zamanda her türlü doküman, ilan vb. belge ve logo kullanımını durdurur.
Belge iptal edildiğinde veya geri alındığında, belgelendirilen personelin adı Belgelendirme Müdürü bilgisi dahilinde, İdari Birim Sorumlusu tarafından Belgelendirilmiş Aday Listesi Formu(L07)’ nda iptal olarak belirtilir. Belgesi iptal edilen personel, belgenin iptalini takiben 15 (on beş) gün içerisinde BELGEMOD belge logosunu her türlü yazışma ve tanıtım materyalinden çıkarması gerekmektedir. Aksi halde BELGEMOD;
Belgesi askıya alınan veya iptal edilenlerin adı, soyadı, belge numarası, iptal/askı tarihi yer alacak şekilde ilgili taraflara duyurulmak üzere www.belgemod.com sitesinden duyurusu yapılır.