Anasayfa / Makine Bakımcısı - Seviye 3
+ Programın Adı
10UY0002-3 Makine Bakımcı Seviye 3 Personel Belgelendirme Programı
+ Programın Amacı
Bu program, 10UY0002-3 Makine Bakımcı Seviye 3 adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, sınav koşullarını, kabul şartlarını ve belgelendirme süreci hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.
+ Referans Standartlar
09UMS0010-3 Mekanik Bakımcı (Seviye 3) Ulusal Meslek Standardı
10UY0002-3 Makine Bakımcı Seviye 3 Ulusal Yeterliliği
+ Belgelendirme Kapsamı
A Grubu Zorunlu Birimler
B Grubu Seçmeli Birimler
Birimlerin Gruplandırılma Alternatifleri
+ Belgelendirme Başvurusu İçin Ön Şartlar
Sınav başvurularında herhangi bir ön şart bulunmamaktadır.
+Başvuru Sırasında İstenilecek Belgeler
+Sınav Türü
A1: İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre ve Kalite
B1: Önleyici Bakım
B2: Düzeltici Bakım
+Sınav Konularının Sorulara Göre Dağılımı
Teorik Sınav A1 ve A2: Sınav soruları, 11UY0011-3 Ahşap Kalıpçı Ulusal Yeterliliğinde bulunan, teorik sınav kapsamında ölçülmesi öngörülen ve başarım ölçütlerindeki belirtilen tüm bilgi ifadelerini (BG) ölçebilecek şekilde tasarlanır.
Performansa Dayalı Sınav A1 ve A2: Sınav soruları, 11UY0011-3 Ahşap Kalıpçı Ulusal Yeterliliğinde bulunan, performans sınavı kapsamında ölçülmesi öngörülen ve başarım ölçütlerindeki belirtilen tüm beceri yetkinlik ifadelerini (BY) ölçebilecek şekilde tasarlanır.
Mülakat Sınavı A2: Mülakat Sınavı, adaya verilen süre içerisinde 11UY0011-3 Ahşap Kalıpçı Ulusal Yeterliliği Ek 2’de yer alan Bilgi Kontrol Listesinde (BG) T2 olarak belirtilen tüm ifadeleri ölçebilecek şekilde tasarlanır.
+Sınav Soru Sayısı
A1 İş Sağlığı ve Güvenliği,Çevre ve Kalite
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 20 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa Dayalı Sınav; Bu birim kapsamında performans sınavı uygulanmaz.
B1) Önleyici Bakım
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 25 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa Dayalı Sınav; Yaptığı iş ile ilgili performansa dayalı sınav, 10UY0002-3 Makine Bakımcı Seviye 3 Ulusal Yeterliliği Ek B1- 2’de yer alan BY-Beceri ve Yetkinlik Kontrol Listesi dikkate alınarak yapılır. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
B2 Düzeltici Bakım
Teorik Sınav; Bu birim kapsamında en az 20 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli test sorularını içeren yazılı sınav uygulanır.
Performansa Dayalı Sınav; Yaptığı iş ile ilgili performansa dayalı sınav, 10UY0002-3 Makine Bakımcı Seviye 3 Ulusal Yeterliliği Ek B2- 2’de yer alan BY-Beceri ve Yetkinlik Kontrol Listesi dikkate alınarak yapılır. Uygulama sınavı (P1) ile ölçülmesi öngörülen başarım ölçütlerinin tamamı söz konusu sınav ile ölçülür.
+Sınav Süreleri
A1 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1,5 dakika olarak öngörülmüştür.
B1 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1,5 dakika olarak öngörülmüştür.
B2 Teorik Sınav: Soru başı ortalama süre 1,5 dakika olarak öngörülmüştür.
B1 Performansa Dayalı Sınav: sınav süresi 60 dakika olarak öngörülmüştür.
B2 Performansa Dayalı Sınav: sınav süresi 30 dakika olarak öngörülmüştür.
+Başarı Notu
A1, B1, B2 Teorik Sınav: Sınavdan en az %60 başarı sağlanmalıdır.
B1, B2 Performansa Dayalı Sınav: Sınavdan en az %80 başarı sağlanmalıdır.
+Belge Geçerlilik Süresi
Yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren 5 yıldır.
+Gözetim Periyodu
Belgeli kişinin yeterliliğinin devam ettiğini tespit etmek amacıyla belgenin geçerlilik süresi içerisinde en az bir kez performans izleme raporu hazırlanır.
+Sınav Ücreti ve Sınav Hakkı
Sınav ücretleri hakkında ayrıntılı bilgi belgemod.com web sayfasında verilmektedir.
Sınavın tamamından veya her hangi bir bölümünden başarısız olan aday başarısız olduğu bölümden/bölümlerden 1 yıl içerisinde 2 kez tekrar sınava girebilir. Bir yıl içerisinde bu hakkını kullanmayanların belge sahibi olmaları için tüm sınavlara tekrar girmesi gerekmektedir.
+Belge Yenilemede Kullanılacak Ölçme Ve Değerlendirme Yöntemi
Belgenin iptalini gerektirecek bir durum oluşmaması ve belge geçerlilik süresi boyunca kişi ile ilgili belgelendirme kuruluşuna performansa ilişkin şikâyet gelmemiş olması durumunda alçı levha uygulayıcısı fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılır.
Çalıştığını belgeleyemeyen kişiler, uygulama sınavına alınır ve başarılı olan adayların belgesi 5 yıl daha uzatılır.
Uzatma süresi bittikten sonra (ilk sınavın yapıldığı tarihten 10 yıl sonra) teorik ve uygulamalı sınav yapılır.
+Belgenin Askıya Alınması & İptal Edilmesi
BELGEMOD Belgelendirme aşağıdaki durumlarda verilen belgeleri askıya alır.
Karar Verici tarafından değerlendirilir ve belgenin askıya alınmasına karar verilir. Bu durum belgeli kişiye veya bulunduğu kuruluşa ve web sitesinden kamuya yazılı bir şekilde bildirilir.
Askıya alma durumlarında 3 ay içinde uygunsuzluklar giderilmezse Karar Verici kararı ile belge geri çekilerek kişiye duyurulur. Ayrıca kamuya duyurulur. Askıya alma süresince, kişi belgeye ait haklardan faydalanamaz. Bu sürede BELGEMOD Belgelendirme‘nin her türlü hakkı mahfuzdur.
BELGEMOD Belgelendirme belgenin askıya alınmasına dair bilgileri web sitesi, BELGEMOD Belgelendirme Yayınlarında ve günlük gazetelerde gerekçeli olarak yayınlama hakkına sahiptir.
Belgenin askıya alınma nedeninin giderildiği taktirde belge askıdan kaldırılır. Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi birinin tespit edilmesi durumunda, personelin belgesi Karar Verici’nin kararıyla feshedilir. Geri çekilen belgeler, web sitesinde kamuya açık hale getirilir.
Belgesi askıya alınan veya geri çekilen kişiye Belgelendirme Koordinatörü tarafından durum yazılı olarak bildirilir ve en geç 15 gün içerisinde orijinal belgeleri iade etmesi istenir. Fesih tarihinden itibaren belge kullanmaya devam eden kişi hakkında hukuki işlemler başlatılır. Belgesini kayıp ettiğini beyan eden belgelendirilmiş personellerden gazetede yayınlanmış bir kayıp ilanı talep edilir. Belgenin askıya alınması ve geri çekilmesine ilave olarak yapılan ihlal, kamuya açık hale getirilir ve yasal yollara başvurulur.
Belge sahibi kişi ile; belgelendirmenin askıya alınması durumunda, belgelendirme askıda iken belgelendirilmiş kişinin belgelendirmeyi kullanmaktan uzak durmasını güvence altına almak için uygulanabilir düzenlemeler “Aday Başvuru Formu” ve “Belge, Marka ve Logo Kullanımı Prosedürü”ne uygun olarak yürütülür.
+Belgelendirme Kapsamının Genişletilmesi Daraltılması
Aşağıda belirtilen hususlar ortaya çıktığı zaman belgelendirme kuruluşu tarafından düzenlenen belge kapsamlarının daraltılması veya genişletilmesi talepleri aşağıdaki bilgiler doğrultusunda Karar Verici tarafından karara bağlanır.
Değerlendirme kriterlerinde değişiklik olduğu zaman bu ek kriterler belgelendirme programı kapsamında yapılacak değişiklikler ile beraber kamuya açık hale getirilir. Belgelendirme Programında ilave (ek) değerlendirme gerektirecek şekilde bir değişiklik olduğunda (Revizyon vb.), belgelendirilmiş kişinin gözetimi yeni revizyon dikkate alınarak yapılır.
Kapsam genişletme talebinde bulunan kişiler, başvurdukları kapsam dâhilindeki Ulusal Yeterlilikde belirtilen sınavlara (mülakat, teorik, performans) tabi tutulurlar. Uygun durumlarda kapsam genişletme sınavları yeniden belgelendirme sınavları ile birlikte gerçekleştirilebilir. Kapsam genişletme başvurusu yeni başvuru gibi değerlendirilir, bu prosedürün ilgili maddelerinin tamamı uygulanır.
Belge kapsamı daraltması kararı alınan belgeler yeniden düzenlenir ve karar isteği yapılırken, verilecek belgenin kapsamı ile Karar Verici’ye sunulur.
+İtiraz Ve Şikayetler
İtiraz ve şikâyet hakkında ayrıntılı bilgi web sayfasında verilmektedir. Yapılan faaliyetlere ilişkin itiraz ve şikayetler 15 gün içinde belgemod.com web sitemizde bulunan İtiraz, Şikayet ve Öneri Formu vasıtasıyla ilgili kuruluşa iletilir.
+Genel Ve Özel Şartlar