Anasayfa / MYK Belgesi Sınıflandırma
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bazı kuruluşlar Mesleki Yeterlilik Kursu olarak yetkilendirilir. Bu kurslar kursiyerlere mesleki alanda eğitimler vererek Mesleki Yeterlilik Belgesi verir. Bu belge verilirken uluslar arası yeterlilik baz alınır. Bu standartlara kurum tarafından ölçme değerlendirme işlemi yapılır ve başarılı olan kişilere mesleki yeterlilik belgesi verilir. Bu belge, belge sahibinin mesleği ile ilgili yeterli kazanımlara sahip olduğunu gösterir ve ulusal niteliktedir. MYK belgesi sınıflandırma birçok alanda yapılabilir. Belge veren kuruluşların hiçbirisi eğitim vermeyip sadece MYK belge sınavı yapar. Bu sebeple başvuru yapan kişinin alanı ile ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olmalıdır. Eğer kişinin bu alanda bir bilgisi yoksa öncelikle İşkur’un ya da Halk Eğitimin meslek edindirme kurslarına başvuru yapması gerekir.
MYK belgesi sınıflandırma birçok iş kolunu ve mesleği kapsar. MYK belgesi alan kişiler devlet tarafından teşvik almaya da hak kazanırlar. Fakat bunun için başvuru yapılırken mutlaka belge veren kuruma bilgi verilmesi gerekir. Öncelikle sınav ücreti yatırılmalıdır, sonrasında sınav sonucunda belge almaya hak kazanıldığı zaman devlet tarafından kursiyere geri ödeme yapılır. Bunlardan bazılarına örnek vermek gerekirse;
Çalışma Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kursu tarafından verilen Kaynakçı Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan hiçbir personel kaynakçı olarak çalıştırılamaz. Bu sebeple çelik kaynakçısı, plastik kaynakçısı vb alanında MYK belgesi almak için yetkilendirilmiş bir kuruma başvuru yapmak gereklidir. Kaynaklı üretim yapan firmalarda üretimin daha kaliteli olmasını sağlar. Bu sertifikalı çalışanlar sayesinde kaynak işlerinin belirli bir kalitenin üzerinde tutulması sağlanır. Bu yüzden kaynakçı sertifikası olmayan bir işçinin kaynaklı üretim yapan firmalarda çalışması neredeyse imkânsızdır. MYK kaynakçı belgeleri ortalama olarak alınan eğitim ve seçilen yönteme göre ortalama 2 ya da 3 ayda bir yenilemek gereklidir. Peki sınıflarına göre Mesleki Yeterlilik belgesi Nasıl Alınır?
MYK belgesi sınıflandırması alanında tesisatçılık, yapıların ısıtma sisteminin ve tesisat sisteminin döşenmesi, bakımının ve onarımının yapılması için gereken niteliklerin kazandırıldığı alandır. MYK tarafından yetki almış bir kurum tarafından verilmektedir. Aday bu kursa öncelikle internet üzerinden başvuru yapar. Sınav sonrasında başarılı olan kişilere tesisatçı mesleki yeterlilik belgesi verilir. Bu belgeye sahip kişi tüm yapı türleri için kullanılacak tesisat özelliklerini bilir ve tesisat için gerekli çizimi yapar. Tesisatçı MYK belgesi 5 yılda bir yenilenmesi gerekir.
İnşaat işçisi için MYK belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Çoğu firma tarafından çalıştırılan inşaat işçisinin MYK belgesi bulunur. Bu belge sayesinde kişi mesleki anlamda yetkin sayılır. Bu sertifikaya göre bir inşaat işçisi, yaptığı iş için gerekli emniyet tedbirlerini bilir ve bunlara uyar, düzenli bir çalışma ortamı sağlar, ahşap kalıp ve betonarme işçilikleri için yardımcı olur, duvarcı, sıvacı ve betoncunun yaptığı işlere yardımcı olan yetkin kişidir. MYK sınavları kuruma başvuru yapıldıktan sonra otalama 1 ile 3 ay içerisinde yapılır. Sınava başvuru yapmadan önce bir inşaat işçisi alanında tecrübeli olması gereklidir.
MYK belgesi sınıflandırma ile ilgili olarak makine bakımcısı alanında belge almak için bir MYK yetkili bir kuruma başvuru yapılması gerekir. MYK belge sahibi bir makine bakımcısı, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınması gereken önlemleri alabilir ve uygular. Risk faktörlerinin nasıl azaltılacağını açıklar ve makineye özel acil durum prosedürlerinin nasıl işlediğini bilir. Dönüştürülebilir malzemelerin nasıl depolanacağı ile ilgili bilgi sahibidir. Makine bakımı işlerinde kalitenin neler gerektirdiğini ve kaliteyi sağlamak için kullanılan teknikleri anlatır.
MYK belgesi sınıflandırma alanında tekstil işçisi için de 2015 yılından itibaren işçiler için MYK belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Dolayısıyla bir işyerinde tekstil işçisi olarak çalışmak için MYK tekstil işçisi belgesi alınma zorunluluğu vardır. Tekstil işçisi de MYK belgesini alabilmesi için belirli kazanımlara sahip olması gereklidir. Bunlardan bazıları, kimyasal maddeler hakkında bilgi sahibi olmak, kalite kontrol bilgisi, makine ayarlarını yapabilmek, tehlikeli atık bilgisi, renk ayrımı gibi mesleki bilgilerdir.
Servis şoförü MYK belgesi almak için bir MYK kuruluşuna başvuru yapmak gereklidir. Başvuru için ise sürücü belgesi ile birlikte “Psikoteknik Test Raporu” olması gereklidir. Belge toplamda 5 yıl boyunca geçerlidir. MYK belge kriterleri gereğince bir servis şoförü kaliteli hizmet kuraları gereğince ilk etapta taşınan öğrenci kitlesinin can güvenliğini ön planda tutmak için yapılması gerekenleri bilir. Ayrıca iş sırasında arıza kaynaklı problemlerin giderilmesi ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır.