Anasayfa / Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki yeterlilik belgesi bireylerin ulusal yeterlilik de belirtilen öğrenme kazanımlarına olduğunu gösteren belgedir. MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşları tarafından verilir. Yetki kapsamları unda yer alan ulusal yeterlilikte tanımlanmış esaslara göre yürütülen değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireylere verilir. Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler için bilinmesi gereken belgenin uluslararası personel belgelendirme standartlarına göre akredite edilen aracılığı ile düzenlendiğidir.
Tarafsız, adil, güvenilir tutarlı bir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olmuş kişilere mesleki yeterlilik belgesi verilir. Bireyler mesleki yeterlilik belgesi almak için mesleklere ait ulusal yeterliliğe sahip olmalı. MYK tarafından ulusal yeterlilik sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilen vergi kuruluşlarına başvuruda bulunulması gerekir. Belge almak isteyen adaylar ulusal yeterlilik konusunda yetkilendirilen belgelendirme kuruluşları listesini MYK internet sitesinden sorgulama yaparak öğrenebilir.
Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? Sınav ile birlikte belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından yürütülür. Sınav başvurularını belge almak istedikleri kuruluşlara yaparlar. Ulusal yeterliliklere göre yürütülen aynı zamanda teorik ve performansa dayalı sınavların sonucunda başarılı olan adaylara MYK mesleki yeterlilik belgesi düzenlenir. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olan kanun ve tebliğlerde yer alan mesleklerde çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi almak zorunludur. Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? Yaşanan son gelişmelere bağlı olarak myk belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısı 81'e yükselmiştir. 3308 sayılı mesleki eğitim kanununa göre ustalık belgesine sahip olan bireyler mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda değildir.
Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlara da belge şartı aranmaz. Ayrıca diplomalarında ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölüm alan ya da dağlarda çalıştırılan bireyler için de mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğler ve 5544 sayılı kanunun açıkça belirttiği mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması söz konusu değildir.